Elektrakomplexet er en danseforestilling av fantastiske Anna Westberg, som jeg har vært så heldig å få jobbe med ved noen tilfeller. Slik beskriver Anna prosjektet:


Jag har arbetat med dans & koreografi i mer än tjugofem år och ofta i samarbete med kompositörer av elektronisk musik. De har alla varit män. När jag började kolla lite på var kvinnorna fanns, hittade jag en massa spännande musik som jag undrar varför jag inte hört förut. Elektrakomplexet är ett sätt att lyfta fram den här musiken och konstnärerna bakom verken. Jag har valt att fokusera på pionjärerna, tacksam över att de här kvinnorna gick där i spetsen för utvecklingen, att de öppnade våra öron & sinnen och visade på allt som är möjligt. AW

Det var umulig å ikke bli dypt fascinert av disse kunstnerskapene under research-perioden, og så veldig fint å kunne ha en kontinuerlig dialog med Anna. Man blir også ganske god til å grave i merkelige avhandlinger og støvete hjørner av bibliotekenes magasiner.

Bildene er vist i tilknytning til danseforestillingene, samt på Vår Salong!2015 i Nackunga Prästgård. Vi trykte også opp en T-shirts og tøynett med motivet over, for å spre ordet om disse fantastiske artistene og pionerene. Programbladet var utformet som en fanzine med en del stoff både om disse artistene, samt flere som av ulike grunner ikke passet i selve forestillingen. Jeg har et par liggende hjemme fremdeles, send meg en mail om du vil ha en, så skal jeg få sendt den mot portokostnad.


Daphne Oram
En av grunnleggerne til BBC Radiophonic Workshop. Forlot siden BBC for å jobbe med Oramics, en tidlig form av synthesizer eller komposisjonsmaskin, der tegnede symboler overføres til lyd.

 
Delia Derbyshire
"The sculptress of sound" er kanskje mest kjent for lydeffekter i Dr. Who – men det er bare toppen av isfjellet.

Else Marie Pade
Pade begynte var aktiv i motstandsbevegelsen under andre verdenskrig, og ble tatt til fange av Gestapo. I cellen hadde hun en musikalsk åpenbaring, og lovet seg selv å vie sitt liv til musikken.


Laurie Spiegel
Spiegel har, parallelt med å jobbe kunstnerlig, utviklet digital teknikk for komposisjon, blant annet gjennom mykvaren MusicMouse. Hun elsket Buchla-synthen, og var også med og utviklet den. Anbefaler å sjekke henne ut, det finnes bl.a. flere spennende intervjuer på YouTube.


Beatriz Ferreyra
Ikke så mye skrevet om henne, men lager vilt kul musikk.


Eliane Radigue
Fantastisk komponist. Her med favorittinstrumentet, modularsynthen ARP 2500.


Pauline Oliveros
Trekkspillspiller, komponist, feministisk aktivist, initiativtager til Deep Listening Institute, svart belte i karate.

︎