Lgh + bil + allt jag har och äger (2014)


Lgh + bil + allt jag har och äger er en dokumentarfilm, en fleksibel utstilling, en bok, et lydverk, et kvantitativt materiale om plass. Det er et forskningsprosjekt i film, illustrasjon og lyd; en personlig refleksjon rundt det urbane som normsystem.

Foto, klipp, regi, produsent: Clara Bodén
Bilder, formgivning, kreativ produsent: Ronja Svenning Berge
Musik, lydlandskap: Cicely Irvine
Kunstnerlig rådgivning och kreativ produsent: Mariken Halle
Lydlegging, opptak intervjuer: Claes Lundberg


FILMEN (Clara Bodén)

"Jag tror inte jag är mer än Jämtland", säger min lillasyster en dag. "Klart du är, skärp dig", svarade jag och tyckte det hon sa lät visionslöst. Länge efteråt tänker jag på det där. Kanske mest på mitt svar. Som att jag vet vad det betyder att vara mer eller mindre än Jämtland. I den meningsväxlingen tar projektet sin start.
Lgh + bil + allt jag har och äger är en slags tankeexpedition, en essäistisk dokumentär. Jag tänker på hur jag en gång resonerade. Alla mina kompisar, hur vi tänkte kring det där, att stanna kvar eller lämna. Hur det att ta sig iväg var helt givet för oss. Jag önskar att någon hade frågat mig om platsen är en slags accessoar.

Sverige är ett av de snabbast urbaniserande länderna i Europa. Dett betyder att lika mycket som det finns en plats som lämnas utflyttad blir en annan plats inflyttningsplats. TT flyttade alla norrlandskontor till huvudstaden med motiveringen att geografisk plats inte längre spelar någon roll. ”...som alla vet börjar normförändringar i urbana miljöer och sprider sig ut över landet” skrev Åsa Beckman i DN 2012. Befinner då somliga sig där ingen normförändring kan ske? Där man får acceptera den norm som förändrats på annat håll? Vilka människor associeras med den platsen, den där ”ingen förändring sker"?

Filmen består av en berättarröst och röster från intervjuer med ungdomar i Jämtland under 2012. Vi ställer frågor till unga människor som går sista året på gymnasiet: Passar du här? Vem passar här? Var längtar du? Flera andra frågor. Vi pratar med över 400 personer. Frisörlinjen. Ensamkommande. Samhällselever. Fordon. Det handlar om att vara ung i ett land som snabbt urbaniseras. Och det handlar om vi som flyter ovanpå. Vi som inte lät den där utflyttningsfrågan bli vår fråga. Våra attityder och var vi får och fick dem ifrån. Det handlar om plats och identitet. Om de ideal som urbanisering skapar. Om platsen som accessoar. Om rörelsefrihet och urbana värden som norm.

BOKEN (Red./form/ill. Jeg)

Boken inneholder filmens manus i sin helhet, et stort antall tekster og fotografier av Clara Bodén, en tekst av Mariken Halle, och illustrationer av undertegnende. Boken er på 216 sider, den er trykket i 800 eksemplarer. Den går an å kjøpe. Det er bare å kontakte meg med eventuelle forespørsler.
LYDINSTALLASJONER & MUSIKK (Cicely Irvine)

Av lydopptak fra noen av intervjuene som ble gjort med ungdommer rundt i gymnasskolene i Jämtland, har den begavede musikeren/lydkunstneen Cicely Irvine laget lydinstallasjoner som har vært en sentral del i alle visninger som ikke har vært rene filmvisninger. De finnes også på en CD, som går an å kjøpe sammen med filmen og boken.

Cicely har også laget musikken i filmen, og alle som har sansen for kvalitet burde oppsøke hennes hjemmeside og høre mer av det hun gjør.

BILDER & ILLUSTRASJONER (Jeg)

Et lite utvalg. Flere av disse går også an å kjøpe som trykk – ta kontakt for detaljer.

PROSJEKTETS HJEMMESIDE

Mer om prosjektet her.

SE FILMEN

Filmen går å streame på nett via Doc Alliance Films.
Se den her.